matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Pik:
oblicz reszte z dzielenia W(x)=−4(x
3
−3
2
+2,25x−0,5) przez wielomian P(x)=4x
2
−8x+3
27 lut 21:10
Mila:
W(x)=−4(x
3
−3x
2
+2,25x−0,5) P(x)=4x
2
−8x+3 Δ=64−4*3*4=16
8−4
8+4
x=
lub x=
8
8
1
3
x=
lub x=
2
2
1
3
P(x)=4*(x−
)*(x+
)
2
2
1
W(
)=0
2
3
w(
)= 2
2
w(x)=P(x)*Q(x)+R(x), gdzie R(x)=ax+b
1
3
W(x)=4*(x−
)*(x+
)*Q(x)+ax+b
2
2
1
1
W(
)=0+a*
+b=0
2
2
3
3
W(
)=0+a*
+b=2
2
2
1
a*
+b=0
2
3
a*
+b=2 odejmuję stronami
2
−a=−2⇔a=2
1
2*
+b=0,
2
b=−1 R(x)=2x−1
27 lut 23:05