m
pomocy: BARDZO PROSZE O POMOC ETA ,W trapezie równoramiennym krótsza z podstaw ma długość 8,ramie ma
długosc 10,a wysokosc tworzy z ramieniem kat 30stopni.Oblicz pole tego trapezu
27 paź 20:16
Eta:

Po co ten "lament" ?
to typowe zadanie

b= 8
| h | | √3 | |
| = cos30o => h=10* |
| = 5√3
|
| 10 | | 2 | |
| x | |
| = sin30o => x = 10*12= 5
|
| 10 | |
a = 2x +b = ......
| | a+b | |
p= |
| *h = ..... dokończ
|
| | 2 | |
27 paź 20:39
pomocy: dziekuje
27 paź 20:53
Eta:
27 paź 20:57
Magda: Oblicz wysokosc trapezu rownoramiennego, ktorego podstawy wynosza 10 cm i 4 cm, a ramie jest
rowne 5 cm.
8 lis 19:32
Eta:

a = 10
b= 4
| | a−b | |
x= |
| −−−− bo trapez jest równoramienny
|
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa h
2 = 5
2 − x
2 = 25−9 = 16
to; h = 4
| | a+b | |
P= |
| *h = ...... podstaw dane i po ptokach  |
| | 2 | |
9 lis 02:40