ciąg
Marcin: Dwie dowolne liczby rzeczywiste i ich suma tworzą ciąg arytmetyczny.
To oznacza że ciąg wygląda tak:
a, b, a+b
Czy że ciągiem jest każda możliwa kombinacja tych liczb?
27 lut 20:59
MQ: A diabli wiedzą −− zadanie sformułowane niejasno.
Możesz wybrać interpretację najbardziej dla siebie dogodną i potem się wykłócać.
27 lut 21:07
Marcin: Ok, dzięki
27 lut 21:08
Saizou :
jak dla mnie trzeba rozpatrzeć 3 wersje

bo nie jest powiedziane że w podanej kolejności
czyli
a,b,a+b
a,a+b,b
a+b,a,b
inne wersje będą się dublować wiec nie ma sensu ich liczyć xd
27 lut 21:48
Trivial: Nie wiadomo jakie było pytanie. Być może w jakiś pokrętny sposób dało się odpowiedzieć na
pytanie niezależnie od kolejności.
27 lut 22:23
Marcin: Dwie dowolne liczby rzeczywiste i ich suma tworzą ciąg arytmetyczny.
Wykaż, że jedna z tych liczb jest dwukrotnością drugiej liczby lub,
że liczby te są liczbami przeciwnymi.
Trzeba rozpatrzeć różne wersje. Ale to w sumie nie wynika z treści..
27 lut 22:29
Trivial:
Obawiam się że poniekąd wynika. Nie może jednocześnie zachodzić: a = 2b oraz a = −b. Mówimy o
dowolnych liczbach a,b (dla (a,b) = (0,0) zachodzi, ale to nie wystarcza).
27 lut 22:34