Rozłóż wielomiany na czynniki pierwszego stopnia
Sylwiaa: Rozłóż wielomiany na czynniki pierwszego stopnia f) W9x)= −5x3−17x2−6x
g)W(x)= 6x4+5x3+x2
27 lut 20:49
Wazyl: f) x przed nawias i Δ
g) x
2 przed nawias i Δ
Pamiętaj o współczynniku przed najwyższą potęgą w postaci iloczynowej f kwadratowej
27 lut 20:51
Piotr:
f) x przed nawias i delta
g) x2 przed nawias i delta
27 lut 20:53
Wazyl: I wstawiaj jedno zadanie tylko raz. Na pewno ktoś się zainteresuje. Powodzenia!
27 lut 20:53
Sylwiaa: f)−x(5x2+17x+6)
Δ=169 √Δ = 13
x1=−17−13/10=−3
x2=−17+13\10=−2\5
=−x(x+2/5)(x+3)
Gdzie robię błąd?
27 lut 20:58
Hajtowy:
x(−5x
2−17x−6) = 0
x=0 v −5x
2−17x−6=0
5x
2+17x+6=0
Δ=289−120=169
√Δ=13
27 lut 21:11
Hajtowy: | | 2 | |
Odp. x=0 v x=−3 v x=− |
| |
| | 5 | |
27 lut 21:13