Całka wymierna
StudentBudownictwa: | 3x3 − x2 +4x −2 | |
| |
| x4 + 3x2 +2 | |
Prosiłbym jedynie o podanie metody, którą mogę to rozwiązać? Nie potrafię rozłożyć mianownika,
nie zrobię też z ułamków prostych bo nie mam w mianowniku iloczynów. Chciałem podstawienie
liniowe ale też nie bardzo. Próbowałem to podzielić na 2 oddzielne całki i zrobienie w
liczniku pochodnej mianownika w jednej z nich ale też mi się nie udało. Proszę o pomoc
27 lut 20:26
ZKS:
Widać Studencie Budownictwa?

x
4 + 3x
2 + 2 = x
4 + x
2 + 2x
2 + 2 = x
2(x
2 + 1) + 2(x
2 + 1) = (x
2 + 1)(x
2 + 2)
27 lut 20:28
StudentBudownictwa: Boże, nigdy tego nie potrafiłem zobaczyć na pierwszy rzut oka, dzięki wielkie, życie mi
ratujesz
27 lut 20:31
ZKS:
Raczej nie ratuje bo matematyka aż tak bardzo w budownictwie się nie przydaje.
27 lut 20:35
StudentBudownictwa: To szkoda, że na dwóch pierwszych semestrach matematyka jest dla mnie przedmiotem obowiązkowym
i jak jej nie zdam to polecę

. A tak na prawdę, to się przydaje, obciążenia/naprężenia itp.
wywołane na belkach można również liczyć za pomocą całek

, tak samo jak wykresy momentów
zginających. Ale faktycznie, bardzo rzadko się tego używa
27 lut 20:41
ZKS:
Dlatego napisałem że aż tak bardzo się nie przydaje. Najważniejsza jest wytrzymałość materiałów
bo na tym się opiera całe budownictwo nie zrozumiesz wytrzymałości nie zrozumiesz żelbetu
czy stali albo innych podobnych przedmiotów.
27 lut 20:44