matematyka
nowyyyyy: pole powierzchni całkowitej ostrosłupa trójkątnego prawidłowego jest równe 175√3 cm
kwadratowych a wysokość ściany bocznej ma długość 10√3 cm oblicz objętość tego ostrosłupa
27 lut 20:23
agulka:

P
c=175
√3
P
c=P
p+3*P
Δ
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *a*h= |
| *a*10√3=5√3a |
| | 2 | | 2 | |
P
c=P
p+3*P
Δ
700
√3=a
2√3+60
√3a /:
√3
700=a
2+60a
a
2+60a−700=0
Δ=6400,
√Δ=80
a
1=−70, a
2=10
P
p=25
√3
| | 1 | | a√3 | | 10√3 | |
H2=h2−( |
| h1)2, h1= |
| ⇒ |
| ⇒5√3 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
H=...
27 lut 21:33
dero2005:

h
s = 10
√3
P
c = 175
√3
| | a2√3 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| a*hs = 175√3 |
| | 4 | | 2 | |
a = 10
H =
√hs2 − (13hp)2 =
27 lut 21:35
nnnnnnn: δ
4 paź 18:22