prosze
Jowita.: pomocy, nie należe do geniuszy z matematyki , może ktoś mi to zadanie rozwiązać
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym, którego podstawą jest romb dane są: przekątne
podstawy 8√2 cm i 6√2 oraz przekątna ściany bocznej graniastosłupa o długości 20 cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
d = 8√2
f = 6√2
s = 20
a = √(d2)2 + (f2)2 =
h = √s2 − a2 =
Pp = 12d*f =
Pb = 4a*h =
Pc = 2Pp + Pb =
V = Pp*h =
27 lut 20:22
27 lut 20:32
Jowita.: sorki , bo pokazało że nie wysłała i tak poszło pare razy
27 lut 20:46
Paulina: a= dł, krawedzi podstawy
p,q=przekatne
p=8√2
q=6√2
Pp=1/2pq=1/2×8√2×6√2=48
1/2p=4√2
1/2q=3√2
z pitagorasa:
a=√[(4√2)²+(3√2)²]=√[32+18]=√50=5√2
d=przekatna sciany=20cm
h=wysokosc bryły
h=√[20²−(5√2)²]=√[400−50]=√350=5√14
v=48×5√14=240√14cm³
Pb=4ah=4×5√2×5√14=100√28=200√7
Pc=2×48+200√7=96+200√7cm²
28 lut 12:27
wredulus_pospolitus:
Jowita ... z całym szacunkiem ale rusz dupę i zacznij myśleć ... podano Ci wszystkie dane ...
podano Ci wszystkie wzory ... wystarczyło do każdego po kolei podstawić dane i wyliczyć
nawet tego nie potrafisz zrobić samodzielnie
28 lut 12:42