zadanie tekstowe
Michal: Witajcie, mam problem z jednym zadaniem:
Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplować pewną partię listów. Stemplowanie listów
pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8:00, a druga o godzinie 9:00. O godzinie 11:00
panie stwierdziły, że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy
okazało się, że każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów. Oblicz, w ciągu ilu godzin
każda z pań ostemplowałaby sama wszystkie listy.
t
1 − czas ktory potrzebuje do osteplowania calosci pierwsza pracownica
t
2 − czas ktory potrzebuje do osteplowania calosci druga pracownica
| 1 | |
| − tyle zrobi w ciagu godziny pierwsza |
| t1 | |
i w sumie na tym utknalem, jakies wskazowki?
27 lut 19:44
Michal: Ktoś coś?
27 lut 20:34
daras: to jak składanie ruchów jednostajnych z różnymi prędkościami
tylko droga jest tutaj ilością listów, kombinuj dalej tym tropem
27 lut 20:34
Michal: | 3 | | 2 | |
| + |
| =0,55 bo zostało im do ostemplowania jeszcze 45% listow wiec ostemplowaly |
| t1 | | t2 | |
55%
i kazda ostemplowala tyle samo tylko, ze pierwsza pracowala godzine dluzej czyli
cos takiego?
t
1=t
2+2 i zrobic uklad rownan?
27 lut 20:50
daras: | | s1 | |
v1= |
| bo pierwsza zaczęła godzinę wcześniej |
| | t+1 | |
o godzinie 11 czyli po 3 godzinach stemplowania pierwszej i 2 godzinach drugiej było
ostemplowanych 0,55*s= listów
z tego możesz ułozyć r−nie: 3v
1+2v
2 = 0,55s
27 lut 21:08
daras: a jak skończyły o godzinie t,
to s
1 = s
2 czyli:
rozwiązując ten układ r−ń dowiesz sie ile czasu stemplowały, mi wyszło że t =4
reszta już chyba prosta ?
27 lut 21:10
Michal: tak dzieki za pomoc
27 lut 21:12