trygonometria
Madzik: rozwiąż równianie:
a) cosx+sin
2x=0,25 w przedziale <−2π;π)
c) cos
4x−sin
4x=sin4x
27 lut 18:46
Eta:
a) podstaw za sin
2x=1−cos
2x otrzymasz równanie kwadratowe , cosx=t, t∊<−1,1>
| | π | | π | |
|
| +x= |
| +k*π ⇒x=.......... |
| | 8 | | 4 | |
c) cos
4x−sin
4x= (cos
2x+sin
2x)(cos
2x−sin
2x)= 1*cos2x
sin4x=2sin2x*cos2x
rozwiąż : cos2x−2sin2x*cos2x=0 ⇒ cos2x(1−2sin2x)=0 .... dokończ
27 lut 18:59
Madzik: w a) wyszło mi tak:
| | 2π | | 4π | |
x= |
| +2kπ ⋁x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
(i tutaj mam problem z warunkiem zadania−odnośnie przedziału)
b)
c) a tu kompletnie nie wiem jak to dalej ugryźć (chyba nie ma sensu rozkładania cos2x?)
27 lut 19:54
Madzik: up, odświeżam, dalej mam z tym problem...ale dziękuje za dotychczasowa pomoc
1 mar 00:06
Janek191:
cos
4 x − sin
4 x = sin 4x
( cos
2 x − sin
2 x)*( cos
2 x + sin
2 x) = sin 4x ; sin
2 x + cos
2 x = 1, więc
cos
2 x − sin
2 x = 2 sin 2x*cos 2x
cos 2x = 2 sin 2x*cos 2x
cos 2 x − 2 sin 2x*cos 2x = 0
cos 2x*( 1 − 2 sin 2x ) = 0
cos 2x = 0 lub 1 − 2sin 2x = 0
cos 2x = 0 lub sin 2x = 0,5
| | π | | π | | 5 | |
2x = |
| + π*k lub 2x = |
| + 2π*k lub 2x = |
| π + 2π*k |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
więc
| | π | | π | | π | | 5 | |
x = |
| + |
| *k lub x = |
| + π*k lub x = |
| π + π*k |
| | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
k − dowolna liczba całkowita
1 mar 00:30