trygonometria
Madzik: Uzasadnij, czy równość jest prawdziwa
| | √3 | |
a) cos2105o−sin2105o=− |
| |
| | 2 | |
b) tg20
otg45
otg70
o=1
c) sin1000
o=−cos10
o
27 lut 18:35
Madzik: proszę o pomoc...
27 lut 21:01
Wazyl: Pomyśl trochę. Masz wzory!
cos2α=cos2α−sin2α
Działaj!
27 lut 21:06
Madzik: b) już ok, rozumiem
a) wychodzi cos2α czyli cos2(180o−75o) i co dalej,, nie mamy przeciez dokłADNEJ WARTOŚCI 75
STOPNI
c) tego nie rozumiem wcale...
27 lut 22:23
Eta:
75o=(45o+30o)
cos75o= cos(45o+30o)= .........
27 lut 22:25