Równania prowadzące do równań kwadratowych
omenn: Rozwiąż równanie:
1. √x−1+√x+2=3
2. x4−18x2=(x2−9)(2x2+3)+23
27 paź 19:47
Eta:
1/ podnosząc obydwie str. do kwadratu:
x −1 +√x +2= 9 => √x+2= 10 −x .... znowu do kwadratu
x +2 = 100 −20x +x2
x2 −21x +98=0 Δ= 49 √Δ=7
x= 14 v x = 7
sprawdzamy czy obydwa są rozwiązaniem:
dla x = 14
√13+√16= √13+4= √17 ≠3 więc x = 14 −−− odpada
dla x = 7
√6 +√9= √6 +3 = √9= 3 ..ok
odp; x = 7
zad.2/
x4 −18x2 = 2x4 −15x2 −27 +23
x4 +3x2 −4=0
x2 = t x4= t2
t2 +3t −4=0 Δ= 25 √Δ=5
t1= 1 v t2 = −4
to: x2 = 1 v x2 =−4 −− sprzeczność
więc x2 = 1 => x = 1 v x = −1
odp: x =1 v x = −1
27 paź 20:16
omenn: dzięki wielkie
27 paź 20:32
k;: ≈≠≠∫∫∫∫∫∫∑⊂⊂∫←→→→←←←∊∊⊂⊂∫⊂Ωπδγβαδ∞≤≥γΩΔ∫jl+p[≈∑→
11 wrz 19:14
Madzia: 1) 12√c
11 wrz 22:58
Zu: Błagam pomóżcie:(
(x+1)2(x2+x+4)=(x+2)2(x2+x+4)
17 gru 18:30