Pole kwadratu
Marcin: W kwadrat ABCD wpisano kwadrat A1 B1 C1 D1 w taki sposób, że do każdego boku kwadratu ABCD
należy jeden wierzchołek kwadratu A1 B1 C1 D1 . Wyznacz stosunek pól tych kwadratów, jeśli
boki kwadratu A1 B1 C1 D1 tworzą z bokami ABCD kąty odpowiednio 30o i 60o.
27 lut 18:28
Eta:

Długość boku małego kwadratu oznacz : 2b
to z trójkątów ekierek : 30
o,60
o, 90
o otrzymasz podział boku "a" tak,że
a= b+b{3}= b(
√3+1)
| | P | | a2 | |
a2= b2(4+2√3) to: |
| = |
| = ....... |
| | P | | 4b2 | |
27 lut 19:39
irs:
6 sty 18:53