matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Madzik:
π
oblicz dokładną wartość wyrazenia w=cos(
+x) , gdy dany jest
6
a)
π
sinx=0,4 i x∊(
, π)
2
b)
3π
tgx=4 i x∊(π,
)
2
27 lut 18:17
Madzik:
ktoś, coś może zaradzi?
27 lut 18:42
Eta:
π
Do w=cos(
+x) zastosuj wzór cos(α+β)=.........
6
a) x∊ II ćw. to cosx<0 i jeżeli sinx=0,4 to cosx= −
√
1−sin
2
x
= −.... i podstaw dane do w/w wzoru b) x∊III ćw, to cosx <0 i sinx<0
4
4k
tgx=
=
, k>0
1
1k
4
1
to sinx= −
i cosx= −
√
17
√
17
i podstaw do rozpisanego jak wyżej wzoru
27 lut 19:12