..
matura..: Napisz równania tych stycznych do wykresu funkcji f(x) = x3 − 8x, ktore sa prostopadle do
prostej y=12x + 3
27 lut 18:16
Bizon:

... zatem styczne te można zapisać jako y=−2x+b
Styczna ma jeden punkt wspólny z krzywą
x
3−8x=−2x+b ma mieć jedno rozwiązanie
x
3−6x=b
x(x
2−6)=b
27 lut 20:21
Tadeusz:
f'(x)=3x2−8
Szukamy punktów styczności:
f'(xo)=−2
−2=3xo2−8 ⇒ 3xo2=6 x0=−√2 lub xo=√2
odpowiednio:
f(xo)=−2√2+8√2=6√2
f(xo)= 2√2−8√2=−6√2
równania stycznych to
y−6√2=−2(x+√2) ⇒ y=−2x+4√2
y+6√2=−2(x−√2) ⇒ y=−2x−4√2
28 lut 10:13