Planimetria
Meleks: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z
przyprostokątnej.Oblicz stosunek promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt
Prosiłbym o pomoc bo nie mam koncpecji
27 lut 18:01
Meleks: Jakieś pomysły?
27 lut 18:08
Meleks: Proszę o wskazówkę
27 lut 18:13
Meleks: też nie umiecie?
27 lut 18:19
bezendu:
27 lut 18:20
Meleks:
27 lut 18:24
Meleks: nie ta emotikonka
27 lut 18:24
Mila:

To jest Δ "ekierkowy": 30,60,90
Jeśli tego nie zauważyłeś to tak liczysz.
α=30
o
β=60
o⇔
ΔABC jest połową Δ równobocznego o boku 2a
Teraz skorzystaj ze związku:
P
Δ=p*r, gdzie p=połowa obwodu Δ
27 lut 18:31
Meleks: Dzieki !
27 lut 18:38
Mila:
27 lut 23:22