dziwny szereg
Szymon: witam, proszę o pomoc przy sprawdzeniu czy szereg jest zbieżny.
| | n100 | |
∑ |
| (pięć do potęgi n−tej). nie wiem jak sie za to zabrac w ogóle  |
| | 5n + 1 | |
27 lut 17:52
Krzysiek: np. korzystając z kryterium Cauchy'ego...
27 lut 18:13
Szymon: w sumie trochę posiedziałem trochę i wymyśliłem coś takiego (zanim zaproponowałeś Cauchy'ego).
Tylko nie wiem czy jest to dobrze i czy gdzieś nie złamałem jakiejś żelaznej zasady.
| | n100 | | n100 | |
an = |
| bn = |
| |
| | 5n + 1 | | 5n | |
bn > an
lim
n→
∞ = L(dla ułątwienia zapisu)
| | bn+1 | | (n+1)100 | | 5n | |
L |
| =L |
| * |
| = |
| | bn | | 5n+1 | | n100 | |
| | (n+1)100 | | 5n | | 1 | | (n+1)100 | |
L |
| * |
| = |
| L |
| = |
| | 5n*5 | | n100 | | 5 | | (n)100 | |
| 1 | | n+1 | | 1 | | 1 | |
| L( |
| )100 = |
| L(1+ |
| )100= |
| 5 | | n | | 5 | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L |
| *e100/n (100/n →dąży do zera) = L |
| *e0 = L |
| < 1 ZBIEŻNY |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
i na mocy kryterium porównawczego an jest zbieżny, bo an < bn i ∑bn <
∞
27 lut 18:36
Krzysiek: ostatnia linijka błędna, bo przechodzisz do granicy z liczbą 'e' a nadal masz 'n'.
(1+1/n)100→1100=1 a nie bawisz się z liczbą 'e'
z liczbą 'e' masz do czynienia gdy masz symbol 1∞
reszta ok.
27 lut 18:44