Oblicz prawdopodobieństwo
Matejko: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czteroosobowej rodzinie:
a) co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu
b)dokładnie 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu
na początek a) Ω=412 i tyle wiem proszę o malutką wskazóweczkę
27 lut 17:46
Mila:
|Ω|=124
każdej osobie możesz na 12 sposobów przyporządkować miesiąc urodzenia
a) A−co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu
A' − zdarzenie przeciwne, każda z 4 osób urodziła się w innym miesiącu.
27 lut 17:54
Matejko: nie rozumiem dlaczego 124 a nie 412 nie wiem jak to rozróżniać. Proszę o wyjaśnienie bo mam
z tym ogromny problem
27 lut 17:56
Matejko: up
27 lut 18:10
Mila:
Pierwszej osobie możesz przyporządkować jeden miesiąc urodzenia na 12 sposobów, drugiej też na
12 sposobów, trzeciej na 12 sposobów, czwartej na dwanaście sposobów.
12*12*12*12=124
Dana osoba urodziła się tylko danego dnia, miesiąca, roku.
Jednego dnia , miesiąca, roku może się urodzic duzo osób.
Przyporządkowanie ma być funkcją.
27 lut 18:12
Matejko: aha czyli tak na to patrzeć dzięki jak będę miał pytania do zadania to napisze na razie je
liczę
27 lut 18:14
Matejko: mam dziękuje
27 lut 18:23