Wielomiany
Loka: Proszę o wskazówkę jak robić

Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x+2), (x−5) daje reszty odpowiednio równe 15 oraz
8. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)x
3−4x
2−7x+10, wiedząc, że
liczba 1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x).
W(−2)=15
W(5)=8
W(1)=0
27 lut 17:35
Loka: udało mi się tylko to co u góry napisać
27 lut 17:44
PW: Liczba 1 jest też pierwiastkiem wielomianu P − wykorzystaj to.
27 lut 17:48
Bizon:
... rozłóż wielomian P(x) do iloczynowej ... może się "przejaśni" −
27 lut 17:49
Loka: a możesz mi to wytłumaczyć dlaczego 1 jest pierwiastkiem P(x)

Nie umiem znaleźć zależności...
27 lut 17:55
Bizon:
dlatego, że P(1)=0 −
27 lut 17:56
Loka: znaczy wiem co to pierwiastek, tylko po przeczytaniu zadania nie kojarzę takiej zalezności.
Więc jak przeczytam następne o podobnej treści i innych danych to "nie zaskoczę"
27 lut 18:08
Loka: więc:
P(x)=(x+2)(x−5)(x−1)
W(x)=P(x)*Q(x)+ax2+bx+c
i teraz podstawiam dane z zadania...
27 lut 18:13
K.: Zacznij od tego, by zapisać wielomian w postaci W(x) = P(x) * Q(x) + px2 + qx + a
27 lut 18:13
K.: No widzisz, zaskoczyłaś
27 lut 18:14
Bizon: Na poziomie "maturalnym" jedyne co umiemy zrobić z wielomianami stopnia wyższego niżeli 2
to rozkładać je do postaci iloczynowej i w ten sposób szukać pierwiastków.
Jak? ... a przez szukanie "podejrzanych" całkowitych ... jeśli nie ma to wymiernych.
Twój P(x) ma miejsce zerowe dla x=1.
Jeśli podzielisz go przez (x−1) ... otrzymasz wielomian stopnia drugiego a w nim kolejne
dwa miejsca zerowe.
W ten sposób P(x) przedstawisz jako P(x)=(x−5)(x−1)(x+2)
... dalej włącz myślenie −
27 lut 18:19
Loka: A takie zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)=x2+2x−3 jest równa
R(x)=2x+5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x−1)
27 lut 18:25
Loka: więc
P(x)=(x+3)(x−1)
W(x)=P(x)*Q(x)+2x+5
i znowu się gubię
27 lut 18:26
Loka: co dalej z tym?
27 lut 18:44
Loka: czy można tak?
W(−3)=2x+5
W(1)=2x+5
27 lut 18:55
Loka: ale głupota...
Proszę, jak rozwiązać to zadanie?
27 lut 18:59
Loka: up
27 lut 19:02
K.: Początek dobry. W(−3) nie jest Ci potrzebne. Masz obliczyć resztę z dzielenia przez (x−1).
Twoje równanie, jak sama zapisałaś wygląda tak: W(x)=P(x)*Q(x)+2x+5
Wystarczy więc tylko w miejsce x podstawić 1. P(1) * Q(1) = 0 , więc zostaje
W(1) = 2*1+5
W(1) = 7
Reszta wynosi 7. Kumasz?
27 lut 19:40
Loka: tak, dzięki wielkie
27 lut 20:25