prosze o pomoc
kasia: dane są wektory A (3,1,−3), B (4,−3,1) i C (−2,3,5) wyznacz x dla którego wektory A+xB jest
prostopadły do C.
27 lut 17:20
wredulus_pospolitus:
x to co to jest

wektor czy skalar
27 lut 17:21
kasia: niewiadoma
27 lut 17:21
kasia: wiem z eich iloczyn skalarny musi byc równy 0 ale nie wiem jak to wyliczyc
27 lut 17:23
wredulus_pospolitus:
niewiadoma

... ponawiam pytanie ... 'x' to skalar (liczba) czy wektor
27 lut 17:24
kasia: liczba
27 lut 17:25
wredulus_pospolitus:
no to:
xB = (4*x , −3*x, 1*x)
A+xB = ( ............) <−−− jakie tutaj będą wartości

(A+xB) ◯ C = 0 <=> co będzie zachodziło
27 lut 17:27
kasia: A+xB=( 4x+3, −3x+1, x−3) ?
a tam bedzie ( 4x+3)*(−2) +... =0 ?
27 lut 17:29
kasia: x=−1,5 ?
27 lut 17:32