Wyznacz wartości a
asia: Wyznacz takie wartości a, dla których wielomian W(x)=x3−ax+2a−8 ma trzy pierwiastki
rzeczywiste.
27 lut 16:58
wredulus_pospolitus:
1) metoda grupowania
2) masz już jeden pierwiastek ... szukasz kiedy będą dwa kolejne
27 lut 17:02
asia: czyli (x−2)(x
2+2x+8)−a(x−2)=0 ?
27 lut 17:06
asia: *(x−2)(x2+2x+4)−a(x−2)=0 ?
27 lut 17:07
wredulus_pospolitus:
i dalej ....
27 lut 17:07
asia: tylko z czym połączyć a? w ten sposób (x−2)2(x2+2x+4−a)?
27 lut 17:10
wredulus_pospolitus:
tak ... w ten sposób ... i teraz interesuje Ciebie ten drugi nawias ... warunki:
1) Δ>0
2) x
1 ≠2
3) x
2 ≠2
ale tam nie ma (x−2)
2
27 lut 17:11
asia: tak racja jest samo wyłączenie, dziękuję
27 lut 17:12
asia: wyszło a=7 co dało W(x)=(x−2)(x+1)2
27 lut 17:16
wredulus_pospolitus:
a to nie miały być
3 pierwiastki
27 lut 17:20
asia: no tak, pewnie coś robię źle bo w sumie to ze jest dwukrotny nic nie znaczy... więc jak to ma
być?
27 lut 17:27
wredulus_pospolitus:
o 17:11 napisałem warunki
27 lut 17:28
asia: Tak wiem, wiem i z tego Δ: 4−32+4a=0 to daje a=7 czyli dostaje x2+2x+1=0 tu delta wychodzi
równa 0 co daje jedno miejsce zerowe =−1.
27 lut 17:31
asia: Dany jest wielomian W(x)=x3+4x+p, gdzie p jest liczbą pierwszą. Znajdź p wiedząc, że W(x) ma
pierwiastek całkowity
27 lut 19:44
wredulus_pospolitus:
nie Δ=0 ... tylko Δ
>0
27 lut 19:49
asia: okey to zadanie już mam ogarnięte, teraz kolejny problem
27 lut 19:51
wredulus_pospolitus:
zadanie z 19:44
skoro W(x) ma pierwiastek całkowity ... to pierwiastek ten dzieli wyraz wolny ... czyli p
a więc pierwiastkiem jest jedna z 4 liczb:
−1, +1, −p, +p
W(−1) = −1 − 4 + p −> p = 5
W(1) = 1 + 4 + p −> p =−5
W(p) = p
3 + 4p + p = p
3 + 5p = p(p
2+5) −> p=0 ... a 0 to nie jest liczba pierwsza
W(−p) = −p
3 − 4p + p = −p
3 −3p = −p(p
2+3) −> p=0 ... a 0 nie jest liczbą pierwsza
w takim razie jaka będzie odpowiedź
27 lut 19:53
asia: 5
27 lut 20:05
wredulus_pospolitus:
i koniec zadania
27 lut 20:08
asia: dziękuję ponownie
27 lut 20:10