W szufladach o numerach 1,2 i 3
Matejko: W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy)
a) tego samego koloru b) trzech kolorów
dlaczego używamy tu taj 3! i 3!3? nie rozumiem proszę o wyjaśnienie
27 lut 16:43
wredulus:
Poniewaz kule i szuflady sa rozroznialne
27 lut 16:44
Matejko: Nie rozumiem, dopiero zaczynam przygodę z tym szalonym działem.Proszę o wyjaśnienie swoimi
słowami, żadnych linków

dziękuje
27 lut 16:48
wredulus:
Tylko przejde nakompa
27 lut 16:51
wredulus_pospolitus:
no to lecimy
niech kule (bo są rozróżnialne) mają kolejne liczby alfabetu
a)
białą kulę z literą 'a' możesz wrzucić do dowolnej (z 3 możliwych, rozróżnialnych) szuflady
więc możesz ją umieścić na 3 sposoby
kolejne białe kule musisz umieścić w tej samej szufladzie ... więc je możesz umieścić już tylko
na 1 sposób (szuflada została wybrana przez pierwszą kulę)
czarną kulę z literą 'a' możesz wrzucić do dowolnej szuflady nie zajętej przez białe ... czyli
na 2 sposoby
kolejne czarne musisz umieścić w tej samej szufladzie ... więc na 1 sposób
zieloną kulę z literą 'a' możesz wrzucić tylko do jednej szuflady, która nie jest jeszcze
zajęta
pozostałe zielone także do niej wrzucasz
i stąd masz:
#A = 3*1*1*2*1*1*1*1*1 = 3*2*1 = 3!
27 lut 16:57
wredulus_pospolitus:
b)
białą kulę z literą 'a' wrzucasz do dowolnej (na 3 sposoby)
białą kulę z literą 'b' wrzucasz do dowolnej poza tą zajętą przez poprzedniczkę (na 2 sposoby)
białą kulę z literą 'c' wrzucasz do jedynej pustej szuflady (1 sposób)
czarną kulę z literą 'a' wrzucasz do dowolnej (na 3 sposoby)
czarną kulę z literą 'b' wrzucasz do dowolnej poza tą zajętą przez poprzedniczkę (na 2 sposoby)
czarną kulę z literą 'c' wrzucasz do jedynej bez czarnej kuli (1 sposób)
zieloną kulę z literą 'a' wrzucasz do dowolnej (na 3 sposoby)
zieloną kulę z literą 'b' wrzucasz do dowolnej poza tą zajętą przez poprzedniczkę (na 2
sposoby)
zieloną kulę z literą 'c' wrzucasz do jedynej bez czarnej kuli (1 sposób)
i stąd masz: #B = 3*2*1*3*2*1*3*2*1 = 3!*3!*3! = (3!)3
27 lut 17:00
27 lut 17:08
Matejko: up
27 lut 18:02