Pierscien
Ania :): W sześciokąt foremny wpisano okrąg i na tym samym sześciokącie opisano okrąg.Pole powstałego
pierścienia kołowego jest równe 9π.Oblicz długość boku i pole sześciokąta.Proszę o pomoc i
możliwy rysunek
27 paź 19:32
Eta:
Witam

R
op= a
| | a√3 | |
rwp= |
| −−− bo jest równe długości wysokości trójkąta równobocz. o boku "a"
|
| | 2 | |
P
pierścienia= πR
2 − πr
2
to: πR
2 − πr
2 = 9π /:π
R
2 −r
2= 9 to: a
2 −
34a
2 = 9
to:
14a
2 = 9 /*4
a
2 = 36 =>
a= 6 cm
27 paź 19:48
Eta:
Witam

R
op= a
| | a√3 | |
rwp= |
| −−− bo jest równe długości wysokości trójkąta równobocz. o boku "a"
|
| | 2 | |
P
pierścienia= πR
2 − πr
2
to: πR
2 − πr
2 = 9π /:π
R
2 −r
2= 9 to: a
2 −
34a
2 = 9
to:
14a
2 = 9 /*4
a
2 = 36 =>
a= 6 cm
27 paź 19:49
Zbronek: Ania ,co tu rysować ?!
Jaki promień ma okrąg wpisany w sześciokąt o boku a?
Jaki promień ma okrąg opisany na sześciokącie
27 paź 19:49
Eta:
Ooo...... przepraszam, dwa razy "poszło"
27 paź 19:49
Wiki !: dziekuje za pomoc
27 paź 20:09
Aś: Jesteś niesamowita Eta

Respekt
27 paź 22:07
Aś: Jesteś niesamowita Eta

Respekt
27 paź 22:09