wyznacz b
Sandi: Wielomian y = 3x2 + bx + 3 ma 2 miejsca zerowe, wyznacz b.
27 lut 16:09
Ajtek:
Wielomian jest stopnia drugiego, ma dwa miejsca zerowe. Co to oznacza?
27 lut 16:10
Sandi: Δ > 0
b2 − 4 * 3 * 3 > 0
b2 − 36 > 0
b > 6
tak mi wyszło, ale nie wiem czy dobrze i co dalej ewentualnie
27 lut 16:12
Ajtek:
Prawie dobrze:
b
2>36 /
√
b>6 lub b<−6
zatem b∊(−
∞;−6)∪(6;
∞)

.
27 lut 16:15
pigor: ...moim zdaniem a≠0 i Δ ≥0 ;
co widać ładnie choćby w postaci
iloczynowej trójmianu kwadratowego
y=a(x−x
1)(x−x
2)= (x−x
o)(x−x
0)= (x−x
o)
2 . ...
27 lut 16:18
pigor: ... a, że dwa jednakowe, to co z tego

...
27 lut 16:19
Ajtek:
Cześć
pigor 
.
No właśnie te dwa M
z mnie zastanawiają. Po tej całej "reformie" gubię się

.
27 lut 16:22