DZiedzina wyznacz
kamil: Witam proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny
f(x)=5x−6−x2/x2+4x+11
f(x)=ln(x2−4x)
f(x)=arcsin(lnx)
f(x)=arccos(1/1−x)
Bardzo proszę o Pomoc
27 lut 15:35
J:
1) x
2 +4x + 11 ≠ 0
2) x
2 −4x > 0
3) x >0 i I lnx I ≤ 1
| | 1 | |
4) 1 − x ≠ 0 i I |
| I ≤ 1 |
| | 1 − x | |
27 lut 15:39
kamil: Dzięki J ale mam jeszce jedną prośbę abyś mi to wytłumaczył dlaczego to zrobiłęś tak w 3 i 4
zadaniu bo też muszę i chcę to zrozumieć a nie bezmyślnie przepisać
27 lut 15:54
J: Bo sin i cos przyjmują warości tylko w przedziale < −1 ; 1 > i jesli np. a∊<−1,1> ⇔ IaI ≤ 1
27 lut 15:57
kamil:

ale patrz w 2)mi napisałeś x
2−4x>0 i wyciągniemy x przed nawias x(x−4)>0 i przyrównujemy do
zera
x≠0 i x>4
Czyli wychodzi ze x∊(0) U (4+
∞)
a w odp mam , że x∊(−
∞:0)U(4+
∞)
Jest błąd czy ja nie rozumię czegoś
27 lut 16:05
kamil: I cz mógby mi ktoś rozwiązać do końca bo pierwszy raz spotykam się z tego typu zadaniami i
dlaczego się tak robi oraz podać przedziały

Byłbym Bardzo wdzięczny
27 lut 16:16
J:

Ad 2)
Warunek: x
2 − 4x > 0 ⇔ x(x − 4) >0. Z lewej stronu nierówności masz równanie kwadratowe.
Z zapisu widać, że jego miejsca zerowe to x = 0 i x = 4. Rysujesz parabolę y = x
2 − 4 i
odczytujesz kiedy przyjmuje wartości dodatnie.
x
2 −4x > 0 ⇔ x∊(−
∞,) U (4,+
∞)
28 lut 10:58