ekstremum lokalne
andrzej: prosze pomozcie obliczyc ekstremum lokalne:
f(x,y)=(2x+y2)*ex
27 lut 14:16
J: Zacznij od pochodnych f'x i f'y
27 lut 14:19
andrzej: nie wiem wlasnie cyz dobrze policzylem:
F'x=2ex
F'y=2y
F''xx=ex
F''xy=0
F''yx=0
F''yy=2
27 lut 14:21
andrzej: i co dalej
27 lut 14:22
MQ: Źle policzyłeś. Jeżeli różniczkujesz po x, to y traktujesz jak stałą i vice versa.
27 lut 14:33
J: f'x = 2*ex + (2x + y2)*ex = ex(2x + y2 + 2)
27 lut 14:44
J: f'y = 2yex
27 lut 14:47
andrzej: teraz dobrze policzylem pochodne drugiego rzedu? prosze o sprawdzenie
F''xx=ex(2x+y2+4)
F''xy=0
F''yx=0
F''yy=0
27 lut 16:39