Logarytmy
Jacek: Proste zadanie
Mam takei zadanie i nie wiem jak je zrobic bo nauczyciel nam nie wytlumaczyl a zadal
log34 = a i log35 = b oblicz log270.8
jak to zrobic prosze o zrobienie tego pryzkladuy bo nie wiem jak go zrobic a mam kilka
przykladow wiec reszte przeciwcze
27 lut 13:07
Jacek: kto pomoze
27 lut 13:15
J: | | 1 | | 4 | |
log270.8 = |
| log3 |
| = log34 − log35 = a − b |
| | 3 | | 5 | |
27 lut 13:17
Piotr 10: | | 1 | | 1 | | 1 | | a−b | |
log27(0,8)= |
| log3 (0,8) = |
| [ log3(4) − log4(5)] = |
| [ a −b ]= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
27 lut 13:18
Jacek: a moglbys mi wytlumaczyc jak to sie robi

bo mam jeszcze jeden przyklad chce go sam zrobic a
nie wiem
27 lut 13:18
J: | | 1 | | 1 | |
Zjadłem |
| : wynik |
| ( a − b) |
| | 3 | | 3 | |
27 lut 13:19
Jacek: J zrobiles dobrze bo u piotra koncowka jest zla
27 lut 13:20
Jacek: aha no okej nie wnikam sory nie znam sie
27 lut 13:20
J: "Piotr 10" ... nawias kwadratowy ... log
3(5)
27 lut 13:20
Jacek: pomozcie mi wytlumaczyc ten przyklad log122= a oblicz log616
27 lut 13:20
Jacek: pomozcie weytlumaczyc od czego zaczac co robic bo nie mam pojecia
27 lut 13:21
J: | | 1 | | a − b | |
Dlaczego zła ? |
| ( a − b ) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 lut 13:22
Jacek: nie nie jest okej juz rozumiem mam przed soba wzory jest wszystko okej
27 lut 13:23
Jacek: pomozcie mi wytlumaczyc tamten przyklad od czego zaczac co robic prosze
27 lut 13:23
zawodus: który "tamten" przykład?
27 lut 13:29
Jacek: log122 = a oblicz log616
27 lut 13:29
J:
| | 1 | | 12 | |
log166 = |
| log26 = log2 |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
log122 = |
| i kombinuj  |
| | log212 | |
27 lut 13:33
Jacek: ej ej
27 lut 13:35
Jacek: a log122 to bedzie
1
−−−−
log212
27 lut 13:36
Jacek: tak
27 lut 13:36
J: | | 1 | | 12 | |
W drugiej linijce: |
| log2 |
| . Trzecia linijka niepotrzebna  |
| | 4 | | 2 | |
27 lut 13:37
Jacek: czekaj czekaj bo sie zgubilem
27 lut 13:39
Jacek: i ta druga linijek jak teraz przeksztalcic ?
27 lut 13:40
Jacek: co zrobic zeby miec log
212
27 lut 13:41
Jacek: czyli to bedzie
1 12 1
−− log
2−− = −−log
212 tak moze byc

4 2 2
27 lut 13:43
J: Jednak trzecia linijka potrzebna, bo a = log
122 , a nie log
212
27 lut 13:43
Jacek: ale moze byc to co napisalem
27 lut 13:47
J: | | 1 | | 12 | | 1 | |
Druga linijka (post 13:33) .. = |
| log2 |
| = |
| ( log212 − log22) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
a z trzeciej linijki masz :log212 = |
| |
| | a | |
27 lut 13:48
J: | | 1 | | 1 | | 1 − a | |
Wynik: |
| ( |
| − 1) = |
| |
| | 4 | | a | | 4a | |
27 lut 13:51
Jacek: ok nauczylem sie haha dzieki wielkie

dzieki za tlumaczenie trygonometri kiedys mi
tlumaczyles z wredusem i dostalem 5− dzieki wielkie za wszystko
27 lut 13:51
Jacek: napewno dobrze wynik
27 lut 13:52
Jacek: a nie przypadkiem bedzie
4
−−−−−−
a − 1

wez sprawdz bo mi sie wydaje ze po mojemu bedzie
27 lut 13:53
J: To gratuluję tej 5 −tki. Tak trzymaj ..
27 lut 13:54
Jacek: dziekuje dziekuej tobie i wredosuwoii

ale wez sprawdz to jeszcze raz bo mis ie wytdaje ze
bedzie tak jak napisalem
27 lut 13:55
J: Fakt. Myśmy policzyli log
16{6} , a trzeba obliczyć log
6{16} ,czyli powinno wyjść:
ale sprawdż to jeszcze
27 lut 14:00