wektory
kamil: (ix−iy).ix= 1
iΦxiθ =
Proszę o wytłumaczenie Jak się dodaje i liczy iloczyn powyższych wektorów

?
27 lut 08:03
kamil: *bez tej jedynki u góry, bo to zadania z pytaniem fałsz czy prawda.
Głownie mi chodzi o to jak takie cos sie liczy
27 lut 08:05
kamil: pomozecie rodacy

?
27 lut 09:38
wredulus_pospolitus:
wybacz ... może ja już za głupi jestem ... ale kompletnie nie wiem co to jest ... co oznaczają
te symbole ... co to jest . w pierwszym za nawiasem
27 lut 09:48
kamil: to są jakieś kąty ze skyptu mam napisane
sferyczny układ współrzędnych
Φ kąt mierzony od osi x
θ kąt mierzony od osi z
Co do kropki do nie wiem, jest umieszczone w taki sposób, nie wiem co autor miał na myśli, czy
chodzi o mnożenie, bo raz pisze x a za drugim razem .
27 lut 10:24
kamil: nikt nie pomoze

?
27 lut 12:40
MQ: Po pierwsze, to nie bardzo jest zrozumiały ten zapis.
Już było pytanie o tę kropkę − nie bardzo umiałeś na to odpowiedzieć.
Poza tym, co oznacza to i w zapisie −− też niejasne (przynajmniej dla mnie).
Poczytaj najpierw ten skrypt, żeby chociaż zrozumieć ten żargon i nam objaśnić.
Nie każdy studiuje to, co ty.
27 lut 13:27
kamil: No wszystkie zadania są z trzech układów sferyczny, kartezjanski, walcowy.
Są to wersory oznaczone literą i z indeksem oznaczającym odpowiednią zmienną.
Pierwszy przykład to w układzie kartezjanskim, drugi to sferyczny.
27 lut 13:46
MQ: Czyli ix oznacza wersor na osi OX, iy wersor na osi OY itd?
27 lut 13:55
kamil: tak zgadza sie
27 lut 13:58
kamil: wpadlem na to ze ta kropka to mnozenie autor chciał odróżnić zapisy z x.
27 lut 14:02
MQ: No to pierwsze, zakładając, że tak kropka oznacza iloczyn skalarny:
(ix−iy).ix=ix.ix−iy.ix=1−0=1, czyli wychodzi prawda
27 lut 14:03
kamil: wyjasnij jeszzce skąd 1 i 0

?
27 lut 14:05
MQ: Co do drugiego, to jak masz skierowane iφ i iθ, bo od tego zależy wynik iloczynu wektorowego
(u ciebie x).
27 lut 14:05
MQ: a→*a→=|a→|2
Ponieważ ix ma długość 1, więc |ix|2=12=1
27 lut 14:07
27 lut 14:21
kamil: z góry dzięki za pomoc MQ
27 lut 14:23
MQ: No to z tego wynika, że iφ×iθ=−ir
27 lut 14:30
kamil: tak zgadza się, wychodzi prawda. Proszę jeszcze o wytłumaczenie
27 lut 14:33
MQ: Czego wytłumaczenie?
27 lut 14:35
kamil: chodzi o drugi przykład, skąd ci wyszedł taki wektor
27 lut 14:38
MQ: Z definicji iloczynu wektorowego:
a→×b→=|a|*|b|*sin(∡a→,b→)*e→
gdzie wersor e→ jest prostopadły do płaszczyzny wyznaczonej przez wektory a→ i b→, a jego
zwrot określa reguła prawej dłoni, albo korkociągu.
27 lut 14:47