Parabola
Piotruś i pudel:
Napisz dokładne równanie paraboli postaci y=3x2 +bx +2,jeśli wiadomo że:
−rzędna jej wierzchołka wynosi( −1 )
−parabola ta posiada styczną y=6x − 10
27 lut 07:53
27 lut 08:38
Janek191:

y = 3 x
2 + b x + 2
y = 6 x − 10
−−−−−−−−−−−
3 x
2 + b x + 2 = 6 x − 10
3 x
2 + ( b − 6) x + 12 = 0
Δ = ( b − 6)
2 − 4*3*12 = ( b − 6)
2 − 144 = 0 ⇒ ( b − 6)
2 = 12
2 ⇒ b − 6 = 12 ⇒ b = 18
Odp. y = 3 x
2 + 18 x + 2
====================
27 lut 09:03
J: Rzędna wierzchołka paraboli ma być: yw = − 1.
27 lut 09:27
J:
Rozwiązanie "Aga1" daje dwie wartości: b = 6 oraz b= − 6
Po sprawdzeniu okazuje się, że tylko dla b = − 6 prosta ma jeden punkt wspólny z parabolą.
27 lut 09:40
Bizon:
... oj Janeczku191 ... policzyłeś coś tylko nie bardzo wiesz co.
27 lut 09:41
Bizon:
Przyrównując wzory paraboli i stycznej znalazłeś jedną z dwóch, która jest styczna do danej
prostej ... drugą pominąłeś błędnie rozwiązują równanie.
Zauważ, że (b−6)
2−144=0 ⇒ [(b−6)−12][(b−6)+12]=0
czyli b=18 lub b=−6
tylko parabolka, w której b=−6 spełnia założenie o rzędnej wierzchołka −
27 lut 09:57
Janek191:
Ja potraktowałem to jako dwa zadania
27 lut 10:12
Bizon:
27 lut 10:15
Bizon:
... jeśli potraktowałeś to jako dwa zadania ... to też "zgubiłeś" jedno rozwiązanie −
27 lut 10:19
Janek191:
Zgadza się : y = 3 x2 − 6 x + 2
27 lut 10:24