Planimetria
Marek: Jeden z boków trójkąta jest czterokrotnie dłuższy od drugiego boku, kąt między nimi zawarty
jest równy 120° a trzeci bok ma długość 21. Wyznacz długości boków.
27 lut 06:19
Janek191:
![rysunek](rys/93620.png)
a = 21 b = x c = 4 x
α = 120
o
Z tw. cosinusów mamy
21
2 = x
2 + ( 4 x)
2 − 2*x*4 x * cos 120
o
21
2 = x
2 + 16 x
2 − 8 x
2 * cos ( 90 + 30)
o
21
2 = 17 x
2 − 8 x
2 * ( − sin 30
o)
21
2 = 17 x
2 − 8 x
2 * ( − 0,5)
21
2 = 17 x
2 + 4 x
2 = 21 x
2 / : 21
21 = x
2
x =
√21
=======
więc
b =
√21 c = 4
√21
=========================
27 lut 07:10
b to b:
| 1 | |
b to b: 212 = b2 + 16b2 + 2*b*4b* |
| ⇒ 212 = 21b2 ⇒ b = √21 i tyle |
| 2 | |
10 gru 00:22