Odwracanie macierzy - trudne zadanie
ed123456: Mamy A∊M(n,n,R) takie, że
| | ⎧ | b gdy i=j | |
| Aij= | ⎩ | a gdy i≠j |
|
Jak wygląda macierz do niej odwrotna?
Domyśliłem się, że na miejscach gdzie i≠j w liczniku będzie −a, na razie tylko tyle.. Jakieś
podpowiedzi?
27 lut 00:14
wredulus_pospolitus:
po pierwsze: '−a' na pewno nie .. jak już to cała macierz jeszcze przemnożona przez pewną
szczególną liczbę

po drugie: najlepiej −−− wyznacz macierz odwrotną dla M
2x2 , M
3x3 i M
4x4 ... i
odszukaj pewnej 'charakterystyki' ... następnie wydedukuj jak powinna wyglądac odwrotna dla
M
5x5 i sprawdź (wymnażając

czy naprawdę tak jest
po trzecie: udowadniasz albo indukcyjnie albo 'z bomby' wzór ogólny na macierz odwrotną do
macierzy podanej w zadaniu ... proponuję 'z bomby' pokazać, że A * A
−1 = I
27 lut 09:18
wredulus_pospolitus:
wzoru ogólnego CELOWO nie podaję ... pomęcz się trochę ... wzór jest zaskakująco mało
skomplikowany
27 lut 09:19
ed123456: A
−1 2x2 wygląda tak
a 3x3 wygląda tak
| b2−a2 | | a2−ab | | a2−ab | |
| |
| |
| |
| b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | |
| a2−ab | | b2−a2 | | a2−ab | |
| |
| |
| |
| b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | |
| a2−ab | | a2−ab | | b2−a2 | |
| |
| |
| |
| b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | | b3+2a3−3a2b | |
Nie każ mi liczyć macierzy 4x4 bo za dużo roboty... jak na teraz nic szczególnego nie zauważam
oprócz tego, że na głównej przekątnej są te same wyrazy tak jak w macierzy A
28 lut 02:11
wredulus_pospolitus:
ok ... teraz zauważ, że:
liczniki:
b2−a2 = −(a−b)(b+a)
a2−ab = a(a−b)
mianownik:
b3+2a3−3a2b = b3 − a2b + 2a3 − 2a2b = b(b2−a2) + 2a2(a−b) =
= (−b(b+a) + 2a2)(a−b) = (−b2 − ab + 2a2)(a−b)
natomiast w macierzy M2x2 było:
liczniki:
−b
a
mianownik:
−b2 + a2
i teraz ważne jest by policzyć dla M4x4 ... jeżeli robisz metodą wyznacznikową, to nie
dziwne że protestujesz ... ale pamiętaj, że jest o wiele łatwiejsza/szybsza metoda liczenia
macierzy odwrotnej −−− i procedura w tej metodzie w tym konkretnym zadaniu będzie taka sama
bez względu na 'n' (o ile n≥4), dzięki czemu o wiele łatwiej będzie Ci zauważyć 'zależność'
postaci macierzy odwrotnej od wymiaru tejże macierzy.
28 lut 08:49
wredulus_pospolitus:
1)
zapisujemy macierz i jednostkową:
[b a a a .... a][1 0 0 0 .... 0]
[a b a a .... a][0 1 0 0 .... 0]
.................... .....................
[a a a a .... b][0 0 0 0 .... 1]
2) pierwsze operacje
W
k = W
k − W
k+1
W
n = W
n
[b−a a−b 0 0 .... 0 0][1 −1 0 0 .... 0 0]
[ 0 b−a a−b 0 .... 0 0][0 1 −1 0 .... 0 0]
...................................... ............................
[ 0 0 0 0 ....b−a a−b][0 0 0 0 ....1 −1]
[ a a a a .... a b][0 0 0 0 .... 0 1]
3) kolejne operacje
W
k = W
k − ∑
i=k+1n−1 W
i
[b−a 0 0 0 .... 0 a−b][1 0 0 0 .... 0 −1]
[ 0 b−a 0 0 .... 0 a−b][0 1 0 0 .... 0 −1]
...................................... ............................
[ 0 0 0 0 ....b−a a−b][0 0 0 0 ....1 −1]
[ a a a a .... a b ][0 0 0 0 .... 0 1]
4) kolejne operacje
| | a | |
Wk = |
| Wk dla k∊<1;n−1> ∩ N+ |
| | a−b | |
tutaj nie chce mi się już ułamków w drugiej macierzy robić
[ −a 0 0 0 .... 0 a ]
[ 0 −a 0 0 .... 0 a ]
.......................................
[ 0 0 0 0 .... −a a ]
[ a a a a .... a b ]
5)
W
n = W
n + ∑
i=1n−1 W
i
[ −a 0 0 0 .... 0 a ]
[ 0 −a 0 0 .... 0 a ]
.......................................
[ 0 0 0 0 .... −a a ]
[ 0 0 0 0 .... 0 b+ (n−1)*a ]
6)
| | 1 | |
Wk = |
| Wk dla k∊<1;n−1> ∩ N+ |
| | −a | |
[ 1 0 0 0 .... 0 −1 ]
[ 0 1 0 0 .... 0 −1 ]
.......................................
[ 0 0 0 0 ....1 −1 ]
[ 0 0 0 0 .... 0 1 ]
7)
W
k = W
k + W
n dla k∊<1;n−1> ∩ N
+
[ 1 0 0 0 .... 0 0 ]
[ 0 1 0 0 .... 0 0 ]
.......................................
[ 0 0 0 0 ....1 0 ]
[ 0 0 0 0 .... 0 1 ]
Dokończ tylko drugą macierz wedle tych 'poleceń' a będziesz miała ogólną formę macierzy
odwrotnej.
28 lut 09:14
wredulus_pospolitus:
tylko jak zrobisz to ... to napisz jakie Ci wychodzą:
Aii oraz Aij (dla i≠j)
28 lut 10:11
wredulus_pospolitus:
"[...]i procedura w tej metodzie w tym konkretnym zadaniu będzie taka sama
bez względu na 'n' (o ile n≥4)[...]"
mała poprawka ... cała procedura jest prawidłowa także dla n=3 ... natomiast dla n=2 mamy
wszystko poza pkt (3) 'procedury'
natomiast przypadek n=1 można wyszczególnić, aby już nie mieszać zbytnio we wzorze ogólnym
28 lut 10:19
ed123456: Dzięki, jak mnie najdzie wena to wezmę się do roboty i napiszę co mi wyszło
28 lut 12:49
ed123456: W operacji, którą oznaczyłeś 3) ma być plus przed sumą, a nie minus
| | −(n−2)a−b | |
Aij= |
| i=j |
| | (a−b)[(n−1)a+b] | |
| | a | |
Aij= |
| i≠j |
| | (a−b)[(n−1)a+b] | |
Czyli w liczniku dla i≠j jest jednak a, znak jest po prostu zależny od tego, czy a−b>0 czy nie.
Dziękuję bardzo, naprawdę!
28 lut 15:35
wredulus_pospolitus:
może i plus

nie ma sprawy ... fajne zadanko ... ale prostackie jeżeli się wybrało tą właśnie metodę
obliczania macierzy odwrotnej
28 lut 20:13
wredulus_pospolitus:
teraz sobie podstaw n=3 i sprawdź czy dobrze wychodzi
28 lut 20:14