rozkład wielomianów
Sylwiaa: czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:a) W(x)=3x(2x+1)−4x2+1
b)25x2−1−(5x+1)*2x
c)W(x)= x(3x−7)−9x2+49
d)W9x)=5x(x+1)+x2+2x+1
e)W9x)7x(2x+3)−4x2−12x−9
27 lut 00:12
Ajtek:
Pracka domowa się przypomniała. Ja zaraz idę spać, także nie pomogę

.
27 lut 00:13
Janek191:
b) 25 x2 − 1 − ( 5 x + 1)* 2 x = ( 5 x − 1)*( 5 x + 1) − ( 5 x + 1)* 2 x =
= ( 5 x + 1)*[ 5 x − 1 − 2 x] = ( 5 x + 1)*( 3 x − 1)
27 lut 00:15
Janek191:
c) W(x) = x*( 3 x − 7) − 9 x2 + 49 = x *( 3 x − 7) + ( 72 − 9 x2) =
= x*( 3 x − 7) + ( 7 − 3 x)*( 7 + 3 x) = − x*( 7 − 3 x) + ( 7 − 3 x)*( 7 + 3 x) =
= ( 7 − 3 x)*[ − x + 7 + 3 x] = ( 7 − 3 x)*( 7 + 2 x)
27 lut 00:19
Sylwiaa: Janek191 ratujesz mi życie
27 lut 00:20
Janek191:
a) W(x) = 3 x*( 2 x + 1) + 1 − 4 x2 = 3x*( 2x + 1) + ( 1 − 2x)*( 1 + 2x) =
= 3x*( 1 + 2x) + ( 1 −2 x)*( 1 + 2x) = (1 + 2x)*[ 3x + 1 − 2x] = (1 + 2x)*( x + 1)
27 lut 00:21
Antek: Moze i ratuje w tym momencie
A co bedzie na sprawdzianie jak Janka nie bedzie ?
27 lut 00:23
Janek191:
d) W(x) = 5x*( x + 1) + x2 + 2x = 1 = 5 x*(x + 1) + ( x + 1)2 = dokończ
e) W(x) = 7 x*( 2 x + 3) − 4 x2 −12 x − 9 = 7 x*( 2 x + 3) − ( 4 x2 +1 2 x + 9) =
= 7 x*( 2 x + 3) − ( 2 x + 3)2 = dokończ
27 lut 00:23
Sylwiaa: Antek: Robiłam zadanie, ale źle mi wychodziło i chciałam się dowiedzieć gdzie robię błąd.
27 lut 00:28
Sylwiaa: d)5x(x+1)+x2+2x+1=5x(x+1)(1−x)(1+x)+2x=(x+1)[5x+(1−x)+2x]=(x+1)[5x+1−x+2x]=(x+1)(6x+1)
e)W(x) = 7 x*( 2 x + 3) − 4 x2 −12 x − 9 = 7 x*( 2 x + 3) − ( 4 x2 +1 2 x + 9) =
= 7 x*( 2 x + 3) − ( 2 x + 3)2 =(2x+3)[7x−2x−3]=(2x+3)(5x−3)
27 lut 00:49
Janek191:
d) źle
27 lut 00:52
Domel: Popatrz na d i zobacz, że w obu składnikach sumy występuje (x + 1)
27 lut 01:03
Janek191:
Sylwia już śpi
27 lut 01:05
Domel: No chociaż po tych twoich ewolucjach to wynik w sumie wyszedł
27 lut 01:06
Janek191:
Powinno być :
d) W(x) = 5 x*(x + 1) + x
2 + 2 x + 1 = 5 x*(x + 1) + (x + 1)
2 = 5x*( x +1) +(x +1)*(x +1) =
= ( x + 1)*[5 x + (x + 1)] = ( x + 1)*( 6 x + 1)
27 lut 06:57
Sylwiaa: no faktycznie. Dzięki chłopaki
27 lut 07:05