okrąg opisany i wpisany w kwadrat i trójkąt
arnoldzik: Mam pewne wątpliwości co do wyników w tych dwóch zadaniach.Proszę o sprawdzenie;
1)bok kwadratu wynosi 4 √2.oblicz obwód oraz pole koła opisanego i wpisanego w ten kwadrat
2)bok Δ równobocznego=8.oblicz obwód i pole koła opisanego i wpisanego w ten Δ.
moje rozwiązania:
1)promien okręgu opisanego na kwadracie−R=2?
obw=4π?
pole=16π?
okrag wpisany w kwadrat−r= 2 √2 ?
obw=4 √2 π ?
pole=8π?
2)h=4 √3 ?
R=8 √3/3 ?
okrag opisany:
obw=16 √3/3 π ?
Pole= 64/3π ?
okrag wpisany:
r= 4 √3/3 ?
obw= 8 √3/3 π ?
pole=16/3π ?
26 lut 23:25
Janek191:
1) a = 4 √2
więc d = a√2 = 4√2*√2 = 4*2 = 8
ale d = 2 R ⇒ R = 4
Obwód koła opisanego na kwadracie
L = 2π*R = 2π* 4 = 8 π
Pole koła opisanego
P = π R2 = π * 42 = 16 π
======================
r = 0,5 a = 0,5 *4√2 = 2√2
Obwód koła wpisanego w kwadrat
L1 = 2π*r = 2π* 2√2 = 4√2 π
Pole koła wpisanego
P1 = π r2 = π *( 2√2)2 = 8 π
==========================
26 lut 23:52
Janek191:
2)
a = 8
| | √3 | | √3 | |
h = a |
| = 8* |
| = 4 √3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
R = |
| h = |
| * 4 √3 = |
| √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Obwód koła opisanego na trójkącie
| | 8 | | 16 | |
L = 2π* R = 2π* |
| √3 = |
| √3*π |
| | 3 | | 3 | |
Pole koła opisanego
P = π*R
2
| | 8 | | 64 | | 64 | |
P = π* ( |
| √3)2 = π* |
| *3 = |
| π |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
==============================
Obwód koła wpisanego
| | 4 | | 8 | |
L1 = 2π*r = 2π* |
| √3 = |
| √3*π |
| | 3 | | 3 | |
Pole koła wpisanego
| | 4 | | 16 | | 16 | |
P1 = π*r2 = π*( |
| √3)2 = π* |
| *3 = |
| π |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
==================================
27 lut 00:02