Równanie
jolka: Rozwiąż: x4+x2≥2x
Rozwiązuję, otrzymuję x(x−1)(x2+x+2)≥0, tak?
Równanie kwadratowe jest zawsze dodatnie, więc zostaje mi x(x−1)≥0?
26 lut 23:22
Eta:

x(x−1)(x
2+2x+2)≥0 x
2+2x+2>0 dla każdego x∊R
zatem x(x−1)≥0 miejsca zerowe x=0 v x=1 i parabola ramionami do góry
Odp: x∊........
26 lut 23:28
jolka: Dlaczego +2x?
26 lut 23:33
Eta:
Racja
26 lut 23:39
FHA: Eta
26 lut 23:46
jolka: Mogę zapytać jeszcze o inne równanie? cos2x+2=3cosx Rozwiązałam je, moje wyniki to cosx=1 oraz
cosx=0,5, więc x odpowiednio = 2kπ oraz π3+kπ?
26 lut 23:46
26 lut 23:48
27 lut 00:14