oblicz prawdopodobienstwo
ehhh: RATUNKU

Nie wiem, co jest z tym prawdopodobieństwem, ale nie mogę go nijak ogarnąć

W urnie znajduje się 8 kul białych i 10 czarnych. Losujemy 4 kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania przynajmniej jednej pary kul różnego koloru.
26 lut 23:05
Maslanek: Zbadaj wypadek przeciwny. Czyli albo wylosujesz wszystkie czarne, albo wszystkie białe.
26 lut 23:08
ehhh: nic mi to nie mówi

zwłaszcza o tej porze
26 lut 23:09
Maslanek: To poczekaj do jutra. Mamy czas
26 lut 23:11
ehhh: usypiam na siedząco

nic nie wymyśle
26 lut 23:12
ehhh: chociaż mi powiedz co mam obliczyć
26 lut 23:14
James:
Masz obliczyc prawdopodobienstwo wylosowania przynajmniej jednej pary kul roznego koloru.
26 lut 23:17
ehhh: aż tak nie śpie
26 lut 23:18
ehhh: kurde, dzięki za pomoc, naprawdę dużo mi pomogły wasze rady
26 lut 23:19
James:
Chyba nie sadzisz, ze ktos Ci tutaj rozwiaze zadanie za Ciebie. Maslanek dal Ci wskazowke i
zdaje sie, ze nawet nie probowales z niej skorzystac.
26 lut 23:22
ehhh: bo nie wiem o co chodzi...
łaś*
26 lut 23:23
ehhh: a moge rozwiazac to zadanie drzewem?
26 lut 23:24
qu: zrób sobie drzewko,
mi przynajmniej w niektórych przypadkach dużo pomagało
26 lut 23:25
Mila:
8+10=18
Losujemy 4 kule
| | | | 18! | | 15*16*17*18 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =15*4*17*3 |
| | | 4!*14! | | 2*3*4 | |
A− wylosowano przynajmniej jedną parę kul różnego koloru.
A'− wylosowano 4 kule białe lub wylosowano 4 kule czarne
| | | | | | 8! | | 10! | |
|A'|= | + | = |
| + |
| = |
| | | | 4!*4! | | 4!*6! | |
=70+210=280
| | 280 | | 28 | | 14 | |
P(A'}= |
| = |
| = |
| |
| | 60*3*17 | | 6*3*17 | | 153 | |
posprawdzaj rachunki.
26 lut 23:29
Ajtek:
Mila masz stanowczo za dobre

.
26 lut 23:35
ehhh: Mila jesteś aniołem! DZIĘKUJĘ! <3
27 lut 06:36