Liczby rzeczywiste, potęgowanie pierwiastków, wzory skróconego mnożenia ?
Olek: Jestem totalny neptyk z matematyki. Już znalazłem identyczne zadanie na tej stronie i nic nie
zrozumiałem.. bardzo prosze o wytłumaczenie jak 3 letniemu dziecku bo boje się ,że inaczej nie
zrozumiem...
Oto treść : Oblicz wartość wyrażenia 2m3 − m2 dla m = √3 − 1
26 lut 21:45
James:
Wiemy, ze m = √3 −1
Mamy zatem obliczyc 2m3 − m2 wiedzac, ze to nasze m jest rowne tyle a tyle.
Skoro m jest rowne √3 − 1, to podstawiajac otrzymujemy 2(√3 − 1)3 − (√3 − 1)2 i mamy
szukany przez nas wynik.
26 lut 21:49
Eta:
2m3−m2= m2(2m−1)
(√3−1)2*(2(√3−1)−1)=(√3−1)2*(2√3−3)=.......... dokończ
26 lut 21:50
agulka: Podstaw za m=√3−1, czyli 2(√3−1)3−(√3−1)2.
Teraz skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia:
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
(a−b)2=a2−2ab+b2
U ciebie a=√3, b=1
26 lut 21:56
Olek: Tak. Z podstawieniem sobie radze. Ale nie potrafie tego policzyć.
√33−3
√22*(−1)+3
√3*(−1)
2− (−1)
2 =
√27 + 27 + 3{3} + 1 =
√27 +28 + 3
√3 = 6
√3
+28
√32 − 2
√3 * (−1) + (−1)
2 = 3 + 2
√3 + 1
Czyli sumując wychodziłoby : 6{3} + 28 − 4 − 2{3} = 24+ 4{3}

?
26 lut 22:10
agulka:
2(√3−1)3−(√3−1)2=2(3√3−9+3√3−1)−(3−2√3+1)=2(6√3−10)−(4−2√3)=
12√3−20−4+2√3=14√3−24
26 lut 22:17
Eta:
Olek

Napisałam ci prostszy sposób: bez podnoszenia do
trzeciej potęgi
(
√3−1)
2*(2
√3−3) = ( 3−2
√3+1)(2
√3−3)= (4−2
√3)*(2
√3−3)= ..... wymnóż
26 lut 22:22
Olek: Dzięki za pomoc.
Co prawda i tak nie kumam, ale przynajmniej mam rozwiązanie i jakoś postaram się poukładać to
sobie w głowie.
pozdrawiam
26 lut 22:24
Olek: Czuje sie jak taki kretyn

.. ze to straszne. Upraszczacie mi te zadania niesamowicie a i tak
ich nie ogarniam. No może ten końcowy fragment rozpisany przez Ete bym zrobił ale co z tego
jak na klasówce nikt mi tak łatwo nie rozpisze.
Ja po prostu nie potrafie wykonywać takich działań, gubię się w mnożeniu i potęgowaniu
pierwiastków. Nie wiem kiedy plus kiedy minus. Straszne rzeczy
26 lut 22:27
Antek: To poswiec na to wiecej czasu

Nie ma innego sposobu
27 lut 00:04