Czesc moglby mi ktos wytłumaczyc jak rozwiazuje sie nierówność modułowa
Oliwia: I 2 − x I ≤ 3
26 lut 21:43
kika: 2−x≤3 i 2−x≥−3
26 lut 21:50
dr3: u nas tłumaczono to jako "toczenie znaczka",
|a| > x,
a > x ⋁ a < −x toczymy znaczek (>,⋁,<) i dodajemy "−" do x w drugiej części (a < −x)
analogicznie "toczy się znaczek" w takich przypadkach:
|a| < x,
a < x ⋀ a > −x
|a| ≥ x
a ≥ x ⋁ a ≤−x
|a| ≤x
a < x ⋀ a>−x
Zasada: znaczek obraca się w prawo.
W podanym przykładzie:
2−x ≤ 3 ⋀ 2−x ≥ −3
−x ≤ 1 ⋀ −x ≥ −5 mnożenie razy/dzielenie przez liczbę ujemna ( w tym wypadku −1)
x ≥1 ⋀ x ≤5
znak logiczny ⋀("i") czyli część wspólna tych przedziałów
x ∊<1,5> , można czy też powinno się(nie wiem?) narysować przedziały x ≥1 i x≤5 na osi
liczbowej i tam zaznaczyć cześć wspólną
26 lut 21:55
Eta:
x∊<−1,5>
26 lut 21:58
Oliwia: Dostałam zadania od naszego pana od matematyki zeby zaliczyc semestr bo rzadko jestem w szkole
bo mam dziecko i teraz siedze z ksiazka i usiluje je zrobic ale nie da sie tak samemu sobie
wytłumaczyc na podstawie wzoru...
26 lut 22:24
Aga1.: Umiesz rozwiązać nierówności co kika zapisała?
26 lut 22:31
dr3: Powinno być: x ≥−1 ⋀ x ≤5 <− mój błąd
26 lut 22:35
Oliwia: ja nie zdam tej matury moze jakbym na lekcje chodzila to bym cos z tego rozumiala jestem
zalamana
26 lut 22:45
26 lut 22:55
Hajtowy: Eta dobrze napisała i najprostszym sposobem.
26 lut 22:56
Eta:
26 lut 22:57
Oliwia : jeszcze mam takie pytanko
zadanie z procentami:
Cena pewnego towaru wraz z 7% podakiem vat byla rowna 64,20zl
a) oblicz cene tego towaru gdy podatek vat wzrosnie do 22%
zrobilam tak:
najpierw obliczylam cene netto tego towaru bez podatku vat i wyniosla 60 zł
cena z 22% podatkiem vat wyniosla 73,20zl
ale teraz musze obliczyc o ile procent wzrosla cena towaru po podwyzszeniu podatku vat z 7% do
22% i czy ja mam tylko odjac od 22%−7%= 15%

?
26 lut 23:02
ktosik: Cena z podatkiem VAT 7% staje się teraz twoją ceną początkową. − 64,20zl − teraz to jest Twoje
100 %
Cena końcowa to z podatkiem VAT 22% − 73,20 zl − to wzrosło O ILEŚ procent w porównaniu do ceny
64,20zl
Można to zrobić tak: odejmujesz koncowa od poczatkowej −> wyjdzie Ci różnica.
| różnica * 100% | |
| = o ile procent wzrosło |
| cena początkowa | |
26 lut 23:09
Eta:
Nie

73,20−64,20= 9 zł −−− o tyle wzrosła cena
| 9 | |
| *100% = ..... ≈14,02% −−− o tyle procent wzrosła cena |
| 64,20 | |
26 lut 23:10
Eta:
| | 15 | |
Możesz też tak: |
| *100%= ....... ≈ 14,02% |
| | 107 | |
26 lut 23:14
Oliwia: dzieki wielkie
26 lut 23:22
Oliwia: wytłumaczycie mi jeszcze jedno zadanie
wiemy , żę A,B⊂Ω,P(A)= 23, P(B)=34, oraz A∪B. Oblicz P(A∩B)
26 lut 23:39
Janek191:
Brak danej : P( A ∪ B ) = ?
Stosujemy wzór :
P( A ∪ B) = P ( A) + P( B) − P( A ∩ B)
więc
| | 2 | | 3 | |
P( A ∩ B) = P( A) + P( B) − P( A ∪ B ) = |
| + |
| − P( A ∪ B) |
| | 3 | | 4 | |
27 lut 07:20