Planimetria-okręgi
bezendu:

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie P . Poprowadzono prostą, styczną do obu okręgów
odpowiednio w punktach A i B (A ⁄= B ). Wykaż, że kąt ∡AP B jest prosty
Hmm ?
26 lut 21:19
Godzio:

γ = 180 − ( 90 − α + 90 − β ) = α + β
2α + 2β = 180⇒ α + β = 90
Stąd γ = 90
o
26 lut 21:27
bezendu: Dzięki ale raczej nie chodziło mi o całe rozwiązanie tylko o wskazówkę...
26 lut 21:31
Godzio:
Oj sory, nie wiedziałem, na przyszłość zapamiętam, że chcesz wskazówki, ale tutaj dużo roboty
nie było, to wskazówka to byłoby praktycznie rozwiązanie
26 lut 21:32
grizz: ile macie lat?
26 lut 21:34
bezendu:
Ja ma 50.
26 lut 21:35
Eta:
26 lut 21:48
bezendu:

W trapez równoramienny o obwodzie 20 i przekątnej długości
√41 można wpisać okrąg. Oblicz
odległości punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od prostych zawierających jego boki
H=4
26 lut 22:04
bezendu: ?
26 lut 22:21
bezendu: ?
26 lut 22:31
Godzio:

Warunek wpisania okręgu w czworokąt ⇒ ...
H = 4
(tam nie ma kątów prostych, o ile o to Ci chodziło)
| | a + b | |
b − x = |
| (a to wyliczymy z tw. Pitagorasa) |
| | 2 | |
Masz układ równań z a i b, które wyliczysz, wyznaczysz skale podobieństwa trójkątów (poszukaj
ich) i wykorzystując wysokość policz odległości od podstaw. Odległość od ramion można policzyć
np. z przyrównania pola.
26 lut 22:33
bezendu:
Dzięki, o taką wskazówkę mi chodziło.
26 lut 22:36
Eta:

a+b=.... c=....
h=4 , |NB|=.... a=.... b=....
| | x | | a | |
Z podobieństwa trójkątów ABS i DCS |
| =k= |
| , k skala pod. |
| | y | | b | |
⇒ x=.... y=....
| | 1 | |
Oblicz P(DCS) =... to P(BSC)= k*P(DCS)=.... i P(BSC)= |
| *c*d ⇒ d=.... |
| | 2 | |
Pozdrawiam
26 lut 22:44
bezendu:
Wskazówka Godzia wystarczyła.. Aż się nie chcę wierzyć, że te niektóre zadania są takie proste
26 lut 22:48
Eta:
Mam to skasować?
26 lut 22:49
Godzio: Trzeba wykorzystywać każdą informację, która jest napisana. Zadania same się robią
26 lut 22:49
bezendu: Nie, ale już nie musiałaś pisać. Niektóre trudne za 5 punktów są prostsze od zadań za 3 punkty
26 lut 22:51
Eta:
Nie jestem
duchem 
nie wiedziałam,że
Godzio pisze i ..rysuje
26 lut 22:56
bezendu:
26 lut 22:58
Eta:
26 lut 22:59