funkcja kwadratowa
xyz: 1.Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola o wierzchołku w początku układu współrzędnych i
przechodząca przez punkt P=(−2,−8) Wobec tego funkcja f określona jest wzorem
a)f(x)=−2(x−2)2+8 b) f(x)=−2(x+2)2 +8 c) f(x)=2(x+2)2− d)f(x)=−2x&2
2.Punkt M=(1,−9) należy do paraboli o równaniu y=ax2 +bx + c. Wobec tego suma współczynników
a,b,c jest równa A.−11 b.−10 c.−9 d.−8
3.Najmniejsza wartość funkcji f(x)=50x2 +500x+5000 jest równa liczbie a.f(−50) b.f(−10)
c.f(−5) d.f(0)
4.Wskaż funkcję której wykres ma trzy punkty wspólne z osiami układu współrzędnych:
A.f(x)=−2(x+2)2−2
B.g(x)=2(x−2)2 C.h(x)=−2(x−2)2+2
D.k(x)=2(x+2)2=2
26 lut 21:05
Aga1.: 1) wzór funkcji kwadratowej o wierzchołku w punkcie (0,0) to y=ax2, a≠0
Oblicz a z równania
−8=a(−2)2
27 lut 09:00