.
Paweł: W romb o boku długości 2 cm i kącie ostrym 60 stopni wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
26 lut 20:50
Hajtowy:

α = 60
o
Skoro "przeciwprostokątna w trójkącie jest 2
A kąt α masz podany to co możesz z tego policzyć?
26 lut 20:59
Hajtowy: Źle alfę zaznaczyłem

alfa ma być u góry
26 lut 21:01
Paweł: Dzięki
26 lut 21:14
Janek191:
α − dobrze zaznaczona
| | √3 | | √3 | |
Mamy h = a * |
| = 2* |
| = √3 |
| | 2 | | 2 | |
h = 2 r
2 r =
√3
r = 0,5
√3
Pole koła
P = π r
2 = π * [ 0,5
√3 ]
2 = π * 0,25* 3 = 0,75 π [ j
2 ]
27 lut 09:16