ciagi
zenek pogromca cyferek: jak w ciągach jest a
1 = 0 a następne a
2 ujemne to ciąg jest nierosnący
26 lut 20:41
zenek pogromca cyferek: niby tacy mondrzy na forum a nie potrafiom odpowiedziec na pytanie
26 lut 21:21
27 lut 00:28
qu: jak ciąg jest arytmetyczny to w twoim wypadku jest malejący,
chyba, że jest geometryczny to może być niemonotoniczny gdy q jest ujemne
(chyba

)
27 lut 00:31
PW: Nierosnący to taki,że dla wszystkich n∊N
an+1 ≤ an.
Mówiąc słowami − każdy następny wyraz jest mniejszy lub równy poprzedniemu.
To, że a1 =0, a następne ujemne wcale nie oznacza, że ciąg jest nierosnący.
Przykład:
a1 = 5, a2 = −10, a3 = −5, a4 = −20, a5 = −5, a6 = −30,...
− ani on nierosnący, ani niemalejący. Nie każdy musi należeć do jakiejś bandy (są takie
ciągi,których wyrazy nie wykazują żadnej tendencji).
27 lut 14:34
wredulus_pospolitus:
przedstawiona przez Ciebie sytuacja odpowiada jedynie na pytanie −−− jaki ten ciąg NA PEWNO NIE
jest ... a na pewno nie jest on rosnący (i nie jest on stały), a to czy jest nierosnący to już
kwestia zależy od pozostałych elementów tegoż ciągu
27 lut 14:47
5-latek: A Zenek ma to gdzies nawet juz nie byl laskawy zobaczyc czy temat sie rozwija .
28 lut 07:43
PW: No bo niby tacy mondrzy na forum a nie potrafiom
28 lut 10:06
J: Zenek kupił słownik ortograficzny i zatopił się w lekturze.
28 lut 10:37