ciągi, ciągi, ciągi
Mateusz: Witam, zaczelismy ciągi i średnio sobie z nimi radzę, dostałem takie zadanko:
Znajdź sume dziesieciu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego jesli: a
2 + a
9 = 12
Zacząłem tak:
a
1 + r + a
1 + 8r = 12
2a
1 + 9r = 12
S
10 = (2a
1 + 9r)5
Jeżeli tutaj jest wszystko okej, to jak dalej postepowac? Pozdrawiam
26 lut 20:34
agulka: Jest ok.
Dalej to co masz w pierwszym równaniu wstaw do drugiego równania: S10=12*5
26 lut 20:47
Mateusz: Dzięki wielkie, jeszcze jedno do sprawdzenia, bo niestety nie mam odpowiedzi do zadań:
dany jest ciąg arytmetyczny an = 2n + 1
a) a5 + a6 + a7 + ... +a20
a5 = 11
a6 = 13
a7 = 15
r = 2
S15 = (6 + 28)*7.5 = 255
26 lut 21:28
Mateusz: trzeba obliczyć sume
26 lut 21:31
agulka: a1=3
26 lut 21:37