W ktorym punkcie wykresu funkcji f(x)=−x3 nalezy poprowadzic styczna do tego wykresu, by pole
trojkata ograniczonego ta styczna i osiami ukladu wspolrzednych bylo rowne 54?
| ah | ||
Oznacze pole trojkata przez P= | , a − dlugosc podstawy, h − wysokosc rzucona na bok a | |
| 2 |
| 2x0 | 2x0 | |||
g(xa) = 0 ⇔ x02(2x0 − 3xa) = 0 ⇒ xa = | ⇒ a = | | | | ||
| 3 | 3 |
| |||||||||||
54 = | |||||||||||
| 2 |
| 4x04 | ||
| | | = 108 | |
| 3 |
| 4x04 | ||
| | | = 108 ⇔ x04 = 81... i wtedy reszta jest ok. ![]() | |
| 3 |