całkowanie przed podstawienie
Justyna: całkowanie przed podstawienie.
hej. przepisuję właśnie zeszyt od kolegi i mam wrażenie, że czegoś mi tu brakuje

F(x) = ∫f(x)dx
F(φ(t))
? ? ? ? ? ?
| | dF | | dφ | |
F'(φ(t)) = |
| * |
| = F'(φ) * φ'(t) = f(φ) * φ'(t) |
| | dφ | | dt | |
Dobrze mi się wydaje, że czegoś brakuje w linijce ze znakami? Czy "szukam dziury w całym"?

nie krzyczcie na mnie, że zadaję głupie pytanie. pozdrawiam gorąco!
26 lut 19:52
PW: Nie brakuje, wzięli funkcję złożoną F(φ(t)) − warunek: musi coś takiego mieć sens, czyli
wartości funkcji φ(t) należą do dziedziny funkcji F. W następnej linijce ją różniczkują, a w
następnej na pewno zapisują to "w języku całek" i otrzymują wzór na całkowanie przez
podstawienie, inaczej mówiąc wzór na całkę z funkcji mnożonej przez jej pochodną.
26 lut 20:12