Planimetria
bezendu:

Punkt styczności okręgu o promieniu r wpisanego w trapez równoramienny dzieli ramię trapezu w
stosunku 1:2. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
Proszę o wskazówkę
26 lut 19:50
bezendu: ?
26 lut 20:08
zawodus: pamiętasz ten trójkąt prostokątny o którym Ostatnio mówiliśmy?
26 lut 20:15
bezendu:
Tak, ale tutaj mam równoramienny.
26 lut 20:17
Mila:
1) ΔCOB− Δ prostokątny, r jest jego wysokością opuszczoną z kąta prostego.
26 lut 20:23
bezendu:
26 lut 20:27
Eta:
To nic nie wnosi

r
2=x*2x ⇒ x=........ , |AB\=....... |BC|=........ cos<ABC=........
z tw. cosinusów w ΔABC |AC|= .......
i teraz z tw. sinusów w tym trójkącie 2R= .......
P.S. jak znów napiszesz,że to
gotowiec to :
26 lut 20:32
bezendu:
Dziękuję za gotowca
26 lut 20:34
Eta:
26 lut 20:35
bezendu:
Zaraz przeanalizuję.
26 lut 20:36
bezendu:
| | 3√17r | |
Analizując tego gotowca mam |
| ? |
| | 8 | |
26 lut 20:46
Eta:
No i pasuje do "tego gotowca" ( dobrze liczysz
26 lut 20:57
bezendu:
Jeszcze teraz te nieszczęsne trójkąty i okręgi zostały
26 lut 20:59
Eta:
26 lut 21:02
bezendu: Z tego to już nic totalnie nie wiem.
26 lut 21:04
Eta:
26 lut 21:04
26 lut 21:05
bezendu:
To zadanie akurat bym chyba zrobił

Zaraz poszukam kartek z tymi zadaniami
26 lut 21:06