trygonometria
Paweł: Cześć, nauczycielka dała nam takie zadanie dla chętnych, ale nie wiem jak je zacząć, jakieś
wskazówki?
[√2 − cos(x) − √3sin(x)]1/2 = y , x ∊ [0 ; π].
26 lut 19:49
Mila:
Nie podałeś dokładnej treści.
26 lut 19:50
Paweł: Znajdź dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
26 lut 19:53
Mila:
1) dziedzina
√2−cos(x) −√3sinx≥0
Spróbuj rozwiązać:
26 lut 20:04
PW: Wskazówka:
| | √3 | | π | | 1 | | π | |
|
| = cos |
| , |
| = sin |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
Skoro jesteś chętny ...
26 lut 20:05
Paweł: Okej, coś spróbuje. Dzięki.
26 lut 20:08