Proste zadanie z ciągów
Robert: Cześć, ktoś spojrzy czy dobrze rozwiązałem:
Znajdź wzór ogólny ciągu arytmetycznego w którym S6 = 60 i S11 = 165
S5 = 105
S6 − S5 = a6
a6 = −45
a1 + 5r = −45
6a1 + 15r = 60 (ze wzoru na sume)
a1 = 65
r = −22
26 lut 19:36
Bizon:
... dawno się tak nie uśmiałem −

S
11−S
6=S
5 .... hahaha
26 lut 19:51
Paweł: To mógłbyś powiedzieć jak to zrobić, nei było mnie długo w szkole i tego nie ogarniam.
26 lut 19:58
agulka:
a
6=a
1+5r
a
1+a
1+5r=20
2a
1+5r=20
| | a1+a11 | |
165= |
| *11⇒a1+a11=30 |
| | 2 | |
a
11=a
1+10r
a
1+a
1+10r=30
2a
1+10r=30
Teraz wystarczy rozwiązać ukł. równań:
26 lut 20:00
Paweł: Dzięki, sory Robert, że się podpiąłem pod temat
26 lut 20:01
Bizon:
.. z tego układu wyznaczysz a1 oraz r a potem an
26 lut 20:08