Funkcja kwadratowa
Lukasz: Wyznacz współczynniki a i b funkcji y = ax2 + bx − 4, współrzędne wierzchołka to W=(−3,2).
26 lut 19:31
komik: oblicz p i q najpierw na literkach potem weź to w układ poruwnując wyliczone p i q do
współżędnych wieszchołka. p to −3 a q to 2 po rozwiązaniu układu otrzymasz a i b
26 lut 19:35
Piotruś i pudel:
| ⎧ | −6a + b =0 | |
| ⎩ | 6=9a − 3b | ,a=−23,b=−4
|
26 lut 20:33
ICSP: f(0) = −4
zatem mamy z postaci kanonicznej :
f(x) = a(x + 3)
2 + 2
−4 = 9a + 2
9a = − 6
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(x) = − |
| (x +3)2 + 2 = − |
| (x2 + 6x + 9) + 2 = − |
| x2 − 4x −4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
a = ...
b = ...
26 lut 20:38