| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(an + | )(ak + | )=an+k + | + an−k + | |||||
| an | ak | an+k | an−k |
| 1 | 1 | |||
Wykorzystując tę równość i wiedząc, że a+ | =3 oblicz a5+ | |||
| a | a5 |
| 1 | ||
a + | = 3 / 2 | |
| a |
| 1 | ||
a2 + | + 2 = 9 | |
| a2 |
| 1 | ||
a2 + | = 7 | |
| a2 |
| 1 | ||
a + | = 3 / 3 | |
| a |
| 1 | 1 | |||
a3 + | + 3(a + | ) = 27 | ||
| a3 | a |
| 1 | ||
a3 + | + 3 * 3 = 27 | |
| a3 |
| 1 | ||
a3 + | = 18 | |
| a3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(a2 + | )(a3 + | ) = a5 + | + a + | |||||
| a2 | a3 | a5 | a |
| 1 | ||
a5 + | + 3 = 7 * 18 | |
| a5 |
| 1 | ||
a5 + | = 123. | |
| a5 |