matematykaszkolna.pl
l tammara: Pomocy czy ktoś to rozwiąże Eta spróbujesz Bardzo proszę Oblicz w ilu różnych kolejnościach może iść górską ścieżką 10 osób (3 dziewczyny i 7 chłopców) tak aby; a) dziewcząt nikt ne rozdzielał b) chłopców nikt nie rozdzielał c) ani dziewcząt ani chłopców nikt nie rozdzielał
27 paź 19:04
he: a) 8 kolejności: DDDCCCCCCC CDDDCCCCCC itd aż do CCCCCCCDDD jeśli będzie DCCCCCCCDD to już będą rozdzielone b) 4 podobna sytuacja jak wyżej c) chyba jest tylko jedna taka możliwość DDDCCCCCCC Wszystkie powyższe rozwiązania będą błędne jeśli rozróżnimy każdego z osobna, bo 3 dziewczyny lub 7 chłopców w każdej kombinacji mogą się przecież zamieniać miejscami...
27 paź 19:20
tammara: He i właśnie w tym twoim ostatnim zdaniu tkwi problem nie wiem jak to policzyć a wydaje mi się że właśnie o to chodzi ze moą się zamieniać miejscami..... prosze o pomoc....
27 paź 19:23
siaha: he a w przykładzie c nie bedzie 2 mozliwości DDDCCCCCCC i CCCCCCCDDD?
27 paź 19:33
Eta: Witamemotka No rozwiążę jak tak ładnie prosisz! a) DDD −−− na 3! sposobów i mogą sie przemieścić na ośmiu pozycjach tą trójką czyli na; 8*3! sposobów a CCCCCCC −−− dowolnie na 7! sposobów ilość takich ustawień jest: 8*3!*7! b) podobnie : CCCCCCC −− na 7! sposobów i mogą ta siódemką zająć tylko cztery miejsca czyli na: 4*7! DDD −−− na 3! zatem odp: 4*7!*3! c) DDD −− na 3! i mogą zająć tylko trzy pierwsze miejsca lub trzy ostatnie więc 2*3! CCCCCCC −− na 7! sposobów więc odp: 2*3!*7!
27 paź 19:36
tammara: chyba siaha ma rację ale czy np dziewczęta nie mogą sie zamieniać miejscami między soba wtedy możliwości będzie więcej czy nie
27 paź 19:37
tammara: emotka Eta jesteś geniuszem emotka Ogromne serdeczne dzięki jestem pod wrażeniem
27 paź 19:41