Równanie wielomianowe z parametrem
FHA: Wyznacz te wartości parametru m(m ∊ R), dla których równanie
(x2−x−2) [ x2 + (m−3)x+1 ] = 0 ma cztery rózne rozwiazania
Zacząlem tak:
z tego: (x2−x−2) wyliczyłem Δ oraz x1 oraz x2
Δ = 9 ⇒ √Δ = 3
x1 = −1
x2 = 2
1) (m−3)2 − 4 >0
m2−6m+9−4 >0
m2 − 6m + 5 >0
Δ = 16
√Δ = 4
m1 = 1
m2 = 5
(−∞,1) v (5+∞)
Co dalej? Czy dobrze robie?
26 lut 18:36
zawodus: jest ok. Teraz skoro masz mieć 4 różne rozwiązania to w drugim nawiasie nie może być rozwiązań
−1 oraz 2

I liczysz
26 lut 18:47
FHA: (2)= 2m−1 ≠ 0
[n]m≠ 1/2 [n
26 lut 18:52
FHA: (2)= 2m−1 ≠ 0
m ≠ 1/2
26 lut 18:52
Piotr:
hę ?
26 lut 18:53
FHA: (1) = m −1 ≠ 0
m ≠ 1
I co dalej?
26 lut 18:55
FHA: Koncowa odpowiedz:
(−∞,1/2) u ( 1/2,1) u ( 5,+∞)
Dobrze?
26 lut 18:57
zawodus: Wytłumacz tylko co ty zrobiłeś
26 lut 18:57
Piotr:
chyba dobrze zrobił, zapisał już końcówkę wyliczeń
| | 1 | |
FHA wywalasz |
| z odpowiedzi |
| | 2 | |
26 lut 18:59
zawodus: prawdopodobnie ok tylko zapis tragiczny
26 lut 18:59
FHA: Tak patrze na tył i jest taka odpowiedz
m ∊ (−∞,1/2) u ( 1/2,1) u ( 5,+∞)
26 lut 19:00
FHA: Wiem że zapis tragiczny
26 lut 19:01
FHA: Dlaczego Piotr, mam wywalić 1/2 z odpowiedzi?
26 lut 19:02
Piotr:
wlasnie zes wywalil tylko inaczej zapisales
26 lut 19:03
FHA: Hmm? Gdzie wywalilem
26 lut 19:04
Piotr:
O matko
m ∊ (−
∞,1/2) u ( 1/2,1) u ( 5,+
∞) czy 1/2 nalezy do przedzialu
26 lut 19:05
FHA: eh.. nie rozumiem.. co jest źle
26 lut 19:07
Piotr:
dobrze jest

ja bym po prostu zapoisał : m ∊ (−
∞,1) v (5+
∞) / {1/2}
26 lut 19:09
FHA: To mów ze po ludzku
26 lut 19:10
Piotr:
no mowie

wywalasz 1/2
26 lut 19:11
zawodus: Piotr skąd taki symbol odejmowania?
26 lut 19:13
Piotr:
a nie wiem

oczywiście masz rację powinno być : \
26 lut 19:17
FHA: Wyznacz te wartości parametru m(m ∊ R), dla których równanie
(x
2x−3)[x
2 + (m+1)x+4 = ma cztery rózne rozwiazania
1 częsci nie pisze lecz zaczne od..
x
2 + (m+1)x+4 > 0
(m+1)
2 − 4 >0
m
2 + m + 1 −4 > 0
m
2 + m −3 >0
Glupoty
26 lut 19:53
FHA: Δ= 13 ? Coś nie tak
26 lut 19:54